Omare za polnjenje in shranjevanje baterij

Ognjevarne varnostne omare za baterije Primat so namenjene organiziranemu shranjevanju ter pravilnemu in varnemu polnjenju litij-ionskih baterij.

Omara za polnjenje baterij

Povečana uporaba litij-ionskih baterij

V vsakdanjem življenju se povečuje uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami. Najdemo jih v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, predvajalnikih glasbe, fotoaparatih, kamerah, igračah, invalidskih vozičkih, brezpilotnih zrakoplovih (dronih) in podobno.

Zelo velika koncentracija in uporaba litij-ionskih baterij pa se pojavlja tudi v gradbeništvu, proizvodnih podjetjih, delavnicah in drugih obrtniških dejavnostih, kjer se vsako leto povečuje odstotek uporabe baterijskega orodja. Prav tako se z večanjem moči baterij povečuje asortima večjih in močnejših orodij. V podjetjih je pogosta praksa, da poteka polnjenje baterij izven delovnega časa, kar posledično pomeni, da se baterije polnijo brez nadzora.

Tako v domači kot v profesionalni rabi je tako zelo pomembno upoštevati smernice pravilnega in varnega polnjenja in shranjevanja litij-ionskih baterij.

Pravilno shranjevanje in polnjenje baterij

Shranjevanje in polnjenje naprav z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionske baterije zahteva posebno skrb. Da bi preprečili morebitne nevarnosti in poškodbe ter zagotovili varno in učinkovito uporabo litij-ionskih baterij je pomembno upoštevati naslednje smernice:

 • Naprave z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionske baterije morajo biti zaščitene pred mehanskimi poškodbami in vremenskimi vplivi. Shranjujemo jih na sobni temperaturi in umaknjene od direktne sončne svetlobe. Ne izpostavljamo jih vlagi, zelo visokim ali nizkim temperaturam.
 • V njihovi bližini naj ne bo vnetljivih in gorljivih snovi. Iz bližine odstranimo vse predmete, ki bi se lahko zaradi pregrevanja vneli.
 • Med polnjenjem moramo zagotoviti dobro prezračevanje. Naprave, polnilniki ali polnilne postaje ne smejo biti prekriti ali založeni, da se prepreči pregrevanje. 
 • Določimo varno mesto za polnjenje litij-ionskih baterij. V prostorih, kjer polnimo te naprave, razmislimo o namestitvi javljalnika dima za dodatno varnost.
 • Med polnjenjem ne smemo preobremenjevati vtičnic. Preverimo, da imamo ustrezno električno napeljavo za polnjenje, da se izognemo preobremenitvam in morebitnim požarnim nevarnostim.

Nepravilno polnjenje (predolgo polnjenje, uporaba nezdružljive opreme, neupoštevanje navodil proizvajalca), mehanske poškodbe (padec, udarec, stiskanje, prometne nesreče), neustrezno shranjevanje (izpostavljenost visoki ali zelo nizki temperaturi, vlagi, ipd.), nekvalitetni materiali in tehnične okvare so najpogostejši vzroki za nastanek požara ob rokovanju z baterijami in baterijskimi napravami. Da bi to preprečili priporočamo uporabo namenskih ognevarnih varnostnih omar, ki so posebej zasnovane za polnjenje in shranjevanje litij-ionskih baterij.

Prednosti omare za polnjenje baterij Primat

 • protipožarna izolacija, ki omogoča, da se v primeru samovžiga površina omare ne segreje do kritičnih temperatur, ki bi vodile do vžiga predmetov v neposredni bližini omare
 • avtomatski izklop iz električnega omrežja v primeru kratkega stika
 • avtomatski izklop iz električnega omrežja v primeru povišanja temperature v omari
 • nadzor temperature ter opcijsko prisilno prezračevanje za hlajenje baterij med polnjenjem, regulirano s termostatom
 • požarni alarm
 • aktivni gasilni sistem znotraj omare v primeru požara (opcijsko)
 • protivlomna zaščita za preprečevanje nepooblaščenega dostopa (npr. ob uporabi na odprtih gradbiščih)
Model Zunanje mere v mm (V x Š x G) Notranje mere v mm (V x Š x G) Teža v kg Število polic
VO-A 1950 x 930 x 520 1780 x 820 x 405 220 3
Omara za polnjenje baterij

Ognjevarne varnostne omare po najboljših standardih

30 minutna ognjevarnost pri temperaturi 1000⁰C.
Mineralno polnilo po DIN 4102 in EN 13501-1 standardih.
Izbira različnih varnostnih sistemov oz. ključavnic.
Varovalni previs, ki onemogoča snemanje vrat s tečajev.
kontakt