PRIMATOV PRAZNIK - 120. ROJSTNI DAN

09.11.2021

 

9. 11. 2021 v PRIMAT-u obeležujemo 120-letnico prve proizvodnje blagajn v Sloveniji. 
Pred 120. leti je namreč g. Franc Schell prejel obrtni list za opravljanje ključavničarske obrti, katere osnovna dejavnost je bila izdelava in prodaja železnih blagajn.

Družina Schell je proizvodnjo blagajn v svoji lasti ohranila vse do leta 1932, nato je lastništvo in upravljanje prevzela druga mariborska družina – družina Jerebič.
Jerebiči so družbo preimenovali v Tovarno blagajn Maribor, družba z omejeno zavezo. Z začetkom 2. svetovne vojne so po nemški okupaciji družini Jerebič tovarno zaplenili, postavili novega upravitelja ter družbo poimenovali po nemško, in sicer Kassenfabrik G.m.b.H. Marburg.

Po koncu 2. svetovne vojne je bila nemška zaplemba razveljavljena, družbi je bilo vrnjeno staro slovensko ime. Leta 1947 je bila družba nacionalizirana in je prešla
v sklop mestnega podjetja Tovarna blagajn Maribor – Košaki.

Leta 1949 so se združile štiri manjše tovarne, in sicer poleg Tovarne blagajn Maribor – Košaki še: Tovarna nožev, Tovarna kartotek in birotehnike ter Tovarna tehtnic. Nastalo je združeno podjetje: Industrija kovinskih izdelkov – IKI Maribor.

Sedanje ime prevzame družba leta 1961, ko se je preimenovala v Tovarno kovinske opreme PRIMAT, v letu 1996 pa sledi še zadnje statusno preoblikovanje,
ko družba PRIMAT začne delovati kot delniška družba z uradnim nazivom PRIMAT, tovarna kovinske opreme d.d., Maribor.

Skupino PRIMAT danes sestavljajo dve družbi v Mariboru (PRIMAT d.d. in Primat Sistemi d.o.o.), ter tri družbe v tujini (dve v Srbiji in ena v BiH).
Trenutno zaposlujemo 100 ljudi v Mariboru in 72 v tujini.

V letošnjem letu bomo dosegli več kot 9 mio EUR prihodkov od prodaje, za naslednje leto pa načrtujemo 20 % rast.
Več kot 90 % realizacije ustvarimo na tujem, prodajo vršimo v več kot 25 držav.

PRIMAT d.d. še naprej ostaja eno izmed redkih slovenskih podjetij v kovinsko-predelovalni industriji, ki pod eno streho združuje razvoj, proizvodnjo in prodajo
lastnih izdelkov.